Sovići b.b., 88345 Sovići

+387 63 327 720 - Mirjana Torcello

+385 99 4020 425

+387 63 375 602 - Anđelka Stipić

+385 98 9156 219

+387 39 661 511

Kontaktirajte nas

O nama

mirjana-i-andjelka

Prvi dokaz postojanja i proizvodnje sapuna, iskopan je još u drevnom babilonu, 2800. godine prije Krista, pohranjen u keramičke posude, po nekim istraživanjima, bio je proizveden kuhanjem svinjske masti i pepela što je i jedan od načina njegove proizvodnje.

Lužnate otopine imaju veliku moć čišćenja i odmašćivanja, a ta karakteristika je bila poznata još i starim Sumeranima prije 7000 godina. Riječ „sapun“, pretpostavlja se, dolazi od naziva rimskog brežuljka Sapo, mjesta gdje su se prinosile životinske žrtve bogovima, naročito spaljivanjem.

Mješavina otopljenog životinskog loja i pepela, kišama se ispirala i nosila sve do rijeke Tibera gdje se miješala sa ilovačom, pa su žene primjetile da je njihova roba puno čišća kad se pere sa takvom ilovačom, nego inače.

Od ulja i životinjskih masti, pomješanih sa pepelom bukve, proizveden je blagi sapun koji se koristio sve do 19. stoljeća. Proizvodnja sapuna kao obrt utemeljena je u Europi u 7. stoljeću.Uglavnom se rabila smjesa biljnih i životinjskih masti i pepela, a toj su smjesi dodavani različiti mirisini ekstrakti.

U osmom stoljeću sapun postaje poznat u gotovo cijeloj Južnoj Europi. Proizvodio se uglavnom u Marseilleu, Genovi, Veneciji i Savoni jer je ondje bilo dovoljno potrebnih sirovina poput kamene sode i maslinovog ulja.

Mi smo se odlučili proizvoditi sapun od čistog maslinovog ulja, hladnim postupkom, bez dodavanja drugih masti ili ulja, po uzoru na recepte iz prošlosti. Na koncu proizvodnog procesa, našim sapunima se dodaju latice ljekovitih biljaka kao i čista eterična ulja za obogaćivanje mirisa.

Za boju sapuna, ali i za piling, koristimo kavu, čokoladu, prirodnu glinu i slično, što znači da sapun ne sadrži sintetčke i umjetne boje. Za osjetljivu i oštećenu kožu, proizveli smo lagan sapun na bazi čaja lavande i koprive, miješan sa kozjim mlijekom.