Sovići b.b., 88345 Sovići

+387 63 327 720 - Mirjana Torcello

+385 99 4020 425

+387 63 375 602 - Anđelka Stipić

+385 98 9156 219

+387 39 661 511

Kontaktirajte nas

Mirisna dodatna djelatnost

P8080341U Sovićima nadomak Gruda, nastaju rukom rađeni sapuni od maslinovog ulja i mirisnog bilja, a napravljeni su po prastaroj talijanskoj recepturi. Prave ih Mirjana Vlašić Torcello i Anđelka Stipić, drugarice još iz osnovne škole.

- Počele smo 2009. godine inspirirane jednim našim putovanjem po Istri i sjevernoj Italiji odakle je podrijetlom moj svekar. Tamo smo došle do jako stare recepture za pravljenje sapuma koju je koristila još baka mog muža i nakon razgovora sa mojom svekrvom, odlučili smo probati proizvesti sapun. Tako je sve počelo. - priča Mirjana.

Sapuni su napravljeni od čistog maslinovg ulja sa dodatcima eteričnih ulja i suhog cvijeća. Oni za oštećenu i dehidriranu kožu su od maslinovog ulja i kozjeg mlijeka, a oni predviđeni za piling su napravljeni sa dodatcima kukuruznog brašna, cimeta, kave i maka. U nekim drugim, pak, ima jasmina, smilja, nara, ruzmarina, meda...

Boju ovim mirisnim stvarčicama daju kava, čokolada, prirodna glina i drugo. Prva testiranja sapuna su napravljena u Herkonu u Mostaru, a Mirjana i Anđelka su sada započele i proces certifikacije za markicu ''Organsko BiH''.

- Od svih naših sapuna posebno bismo izdvojili sapun od lavande za prljavu i masnu kožu u kombinaciji sa hidrolatom lavande, odnosno, tonikom, zatim sapun od cimeta koji najčešće radimo sa pilingom, a jako je djelotvoran u borbi protiv celulita, potom sapun od smilja koji je dobar za regeneraciju kože i, na kraju, sapun od maslinovog ulja sa kozjim mlijekom za oštećenu i dehidriranu kožu - priča Mirjana.

Naziv linije njihovih proizvoda, Lamaruž, nastao je kao skraćenica kombinacije naziva omiljenih sirovina - lavanda, maslina, ruža. 

- Proizvodimo široku paletu mirisa- jasmin, ruža, lavanda, cimet, eukaliptus, smilje, bor, ruzmarin i td, ali naše najdraže tri komponente su lavanda, maslina i ruža pa je od prvih slova la-ma-ruž, nastao i naziv naših sapuna - pojašnjava Mirjana.

Sve oko pripreme proizvodnje Mirjana i Anđelka rade same. Znaju da ima sličnih proizvoda sa boljom propagandom.

- Prednost naših sapuna je to što su 100 posto prirodan proizvod i tko ih jednom proba, više ne može bez njih. Druga važna stvar je da imamo ograničenu proizvodnju, da se strogo pridržavamo recepture i nikom ne prepuštamo sam proces proizvodnje. I, na kraju, svaka serija je po bojama ukrasima unikatna - objašnjavaju Mirjana i Anđelka.

Njihovi sapuni mogu se kupiti u Sarajevu, u gradskoj tržnici Markale u trgovini Organic i u trgovini Ires u Ferhadiji; u Mostaru u Vine shopu i u Okusima Hercegovine na Starom mostu, te u apotekama u Grudama i Posušju. Uskoro će ih biti u ljekarnama i apotekama diljem BiH.

- Na sajmovima nastupamo kad god smo u mogućnosti jer je to najbolja priika da osobno prezentiramo svoj proizvod. Mi smatramo da je osobni marketing najbolji marketing, a i nema većeg zadovoljstva nego kad nam se stari kupci iznova vraćaju s pohvalama za naše proizvode - priča Mirjana.

Ona se prisjeća kako je jedna gospođa probala njihove sapune, pa ih onda zvala i tražila da joj ih pošalju još, uz prijetnju da se neće kupati dok ih ne dobije. Ovim dvjema hrabrim i poduzetnim ženama koje su se nakon 20 godina života u inozemstvu vratile u svoje rodno mjesto, proizvodnja sapuna je dodatna djelatnost.

Anđelka se, naime, bavi ugostiteljstvom i pripremom keteringa, a Mirjana je tekstilac i radi u privatnoj obiteljskoj firmi. Uz to, vode i lokalno kulturno-umjetničko društvo. Sve to ih nije omelo da za svoje paniće kupe priznanja, pa su prošle godine na Teafestu dobile nagradu za proizvod godine i USAID-ovu novčanu nagradu za najbolju prezentaciju.

Start, 28.06.2011.