Sovići b.b., 88345 Sovići

+387 63 327 720 - Mirjana Torcello

+385 99 4020 425

+387 63 375 602 - Anđelka Stipić

+385 98 9156 219

+387 39 661 511

Kontaktirajte nas

Eko sapun od lavande, masline i ruže

mirjana-i-andjelkaU mjestu Sovići nadomak Gruda u ugodnom i prirodnom ambijentu, dvije kreativne žene, Mirjana Vlašić Torcello i Anđelka Stipić, prije godinu i pol dana došle su na ideju da započnu proizvoditi sapun. Specifičnost njihovog proizvoda je u tome što je baza istoga čisto maslinovo ulje, s dodacima samo prirodnih sastojaka, kao što je kozje mlijeko, lavanda, cimet i mnogi drugi.

 

Ideju dobili u Istri

Iz razgovora s ove dvije poduzetne žene, koje osim ovoga posla imaju i onaj vođenja KUD-a “Sovići”, kojeg su one predsjednica, odnosno potpredsjednica, doznajemo kako su na ovu ideju došle sasvim slučajno. “S djecom iz KUD-a smo uvijek nešto pakirali, što bi oni kasnije prodavali, a obično su to bili paketići lavande. Tako smo došli na ideju da pokrenemo nešto novo i drukčije. Prilikom putovanja u Istru dobile smo ideju da krenemo s proizvodnjom sapuna. Točnije, tu nam je ideju dala moja pokojna svekrva, koja je recept naslijedila od svoje svekrve. Vratile smo se ovamo i tako je sve krenulo”, govori nam Mirjana, dodajući kako je cijela priča krenula prije godinu i pol dana. Kao što je već i rečeno, baza ovih sapuna je čisto maslinovo ulje, s mnogim dodacima, medom, eteričnim uljima, kozjim mlijekom i raznim travama, lavandom, nevenom, smiljem. Sapuni se proizvode takozvanom hladnom metodom, odnosno maslinovo ulje se ne smije prokuhavati, jer time bi izgubilo prirodni glicerin, koji je poanta cijele priče.

Četiri osnovne vrste sapuna

“Sapun od lavande je antiseptičan i pogodan je za masnu kožu i bubuljice. Uz to se pakira hidrolat lavande koji je jako dobar za čišćenje lica i mnoge druge stvari. Isto tako, dosta sapuna radimo s cimetom, to nam je izuzetno tražena roba, budući da je dobar za uklanjanje celulita, prokrvljenost, a velika je potražnja i za masažu. Sapun s medom čisti i hrani kožu i daje vlažnost, dok je sapun s ružom namijenjen za opuštanje”, objasnila nam je Anđelka, dodajući kako su to četiri osnovne vrste koje se rade u najvećim količinama. Uz to se također rade sapuni s eukaliptusom, te sapuni za piling s dodatkom maka, sezama ili kave. Najnoviji im je proizvod lavandina sol za kupanje koja je pravi lijek za opuštanje.

Velika potražnja

Iako još nemaju svoj prodajni prostor, Mirjana i Anđelka kažu kako su zadovoljne svojim pozicioniranjem na tržištu, jer su česti gosti na sajmovima, a mnogo ljudi ih zove ili dolazi tražeći još njihovih proizvoda, što im je, svakako, najveća nagrada. “Čak smo imali jedan slučaj, kada nas je gospođa nazvala i pitala kako može doći do još naših sapuna jer se ni s jednim drugim nije htjela kupati. Ovako nam je rekla: “Neću se kupati, štrajkat ću dok ne dobijem vaš sapun”, kazala je Mirjana, dodajući kako je to prava ocjena njihovog rada. Isto tako, njihovi proizvodi su čest izbor mladenaca, koji sapune odaberu kao svoje vjenčane darove. Samo ime tvrtke Lamaruž skraćenica je od naziva triju najkorištenijih sastojka u ovoj priči, lavande, masline i ruže.   

Piše: Z. Volarević/dnevni-list.ba