Sovići b.b., 88345 Sovići

+387 63 327 720 - Mirjana Torcello

+385 99 4020 425

+387 63 375 602 - Anđelka Stipić

+385 98 9156 219

+387 39 661 511

Kontaktirajte nas

O sapunima

sapuniPrvi dokaz postojanja i proizvodnje sapuna, iskopan je još u drevnom babilonu, 2800. godine prije Krista, pohranjen u keramičke posude, po nekim istraživanjima, bio je proizveden kuhanjem svinjske masti i pepela što je i jedan od načina njegove proizvodnje.

Lužnate otopine imaju veliku moć čišćenja i odmašćivanja, a ta karakteristika je bila poznata još i starim Sumeranima prije 7000 godina. Riječ „sapun“, pretpostavlja se, dolazi od naziva rimskog brežuljka Sapo, mjesta gdje su se prinosile životinske žrtve bogovima, naročito spaljivanjem.

Mješavina otopljenog životinskog loja i pepela, kišama se ispirala i nosila sve do rijeke Tibera gdje se miješala sa ilovačom, pa su žene primjetile da je njihova roba puno čišća kad se pere sa takvom ilovačom, nego inače.

Od ulja i životinjskih masti, pomješanih sa pepelom bukve, proizveden je blagi sapun koji se koristio sve do 19. stoljeća. Proizvodnja sapuna kao obrt utemeljena je u Europi u 7. stoljeću.Uglavnom se rabila smjesa biljnih i životinjskih masti i pepela, a toj su smjesi dodavani različiti mirisini ekstrakti.

U osmom stoljeću sapun postaje poznat u gotovo cijeloj Južnoj Europi. Proizvodio se uglavnom u Marseilleu, Genovi, Veneciji i Savoni jer je ondje bilo dovoljno potrebnih sirovina poput kamene sode i maslinovog ulja.

Mi smo se odlučili proizvoditi sapun od čistog maslinovog ulja, hladnim postupkom, bez dodavanja drugih masti ili ulja, po uzoru na recepte iz prošlosti. Na koncu proizvodnog procesa, našim sapunima se dodaju latice ljekovitih biljaka kao i čista eterična ulja za obogaćivanje mirisa.

Za boju sapuna, ali i za piling, koristimo kavu, čokoladu, prirodnu glinu i slično, što znači da sapun ne sadrži sintetčke i umjetne boje. Za osjetljivu i oštećenu kožu, proizveli smo lagan sapun na bazi čaja lavande i koprive, miješan sa kozjim mlijekom.

Plod masline je, uz ulje i lišće, prepun hrvanjivih sastojaka, vitamina i ljekovitih tvari. Za maslinu se kaže da liječi više od 60 bolesti!. Maslina djeluje antibakterijski, protuupalno, protuvirusno i antigljivično. Maslinovo lišće je samo po sebi poznato kao lijek protiv virusa gripe, liječi kardiovaskularne probleme i snižava kolesterol.
Lavanda je grmolika mediteranska biljka, podrijetlom sa grčkih otoka. Kroz njenu dugu povijest, otkriveno je i imenovano tridesetak vrsta i najmanje sedam puta toliko podvrsta i sorti lavande. Najznačajnije i najraširenije vrste su: - prava lavanda - Lavandula augustifolia - lavandini - Lavandula x intermedia
Kozje je mlijeko već dugo na glasu kao prirodni izvor vlage za kožu i sastojak koji je pomlađuje. Iako zapadni čovjek na spomen riječi mlijeko prvo pomisli na kravlje, iznenadili biste se da mlijeko koje se najviše na svijetu konzumira nije kravlje, već kozje. S nutricionističkog stajališta, kozje i kravlje mlijeko su iznimno slični. No, postoje značajne razlike u proteinima i masnim kiselinama. Njihove molekule u kravljem mlijeku su mnogo…
Cimet je bio jedan od najvažnijih lijekova grčke i rimske medicine, a jako je cijenjen zbog svojih antiseptičkih, diuretičkih i tonizirajućih svojstava te kao sredstvo za sniženje šećera u krvi. Cimet je također poznat kao i blagi afrodizijak, ali i izrazito dobro sredstvo za prikrivanje mirisa zbog čega je jako cijenjen u proizvodnji parfema.
Smilje je samonikla biljka priobalnog područja, Dalmatinske zagore i Hercegovine. Vrlo je otporna i nezahtjevna. Kao lijek za rane, poznata je još od davnina, dok ju Francuzi zovu immortelle, što znači besmrtnost. Postoji mnogo vrsta smilja, a najpoznatija vrsta na Sredozemlju je Helichrysum italicum. Smilje cvate u svibnju kad se i sakuplja.
Ruzmarin je jedna od najčešćih aromatičnih biljaka koja se koristi već tisućama godina. To je grmolika samonikla mediteranska biljka, osjetljiva na mraz i hladne uvjete. Cvjeta sitnim blijedo ljubičastim cvijetom, od ožujka do svibnja, iako nije rijetkost da cvjeta i po drugi put u rujnu. Ime ruzmarin je nastalo od latinskih riječi ros=rosa i maris=morska, tako da njegovo ime koje u prijevodu znači “morska rosa”, najviše govori o podneblju iz…
Med je slatki, gusti sok kojeg stvaraju pčele medarice od cvjetnog nektara kojeg skupljaju na cvjetovima. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B.
Ruža je višegodišnja drvenasta biljka iz roda Rosa koji je dalje podjeljen u 4 podroda, a vrstama najbrojniji podrod Rosa (sy. Eurosa - prave ruže), podjeljen dalje u 11 sekcija. Zbog privlačnog izgleda dobivenih križanjima, prvenstveno se uzgaja kao ukrasna biljka koja se javlja u više od tri tisuće selekcioniranih kultivara koji se, opet, javljaju u raznim veličinama, od minijatirnih pa do grmova koji pokrivaju stotine kvadratnih metara površine.
Matičnjak je biljka iz obitelji usnatica. To je trajna biljka sa razgranatom, četverokutnom stabljikom do 60 cm visine. Listovi su jajoliki na dugačkim peteljkama, nazubljeni i slabo dlakavi. Cvate u svibnju i lipnju. Cijela biljka miriše po limunu i aromatičnog je okusa. Raste u blizini naselja, uz ograde, živice, u grmlju i šumama, ali se i uzgaja kao povrtna biljka.
Jasmin je zimzeleni grm sa izduženim listovima i bijelim cvjetovima poznatim po osebujnom mirisu. Red Jasminum se sastoji od skoro tristo vrsta. Cvjeta od srpnja do listopada ili od kolovoza do rujna kad cvjetovi imaju najizraženiji miris. Iako nema toliko izražena ljekovita svojstva poput nekih biljaka o kojima smo ovdje pisali, jasmin se u kozmetici koristi najviše zbog svojeg opojnog i blagog mirisa i kao takav je biljka od koje…
Šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka je grm ili drvo koje uspjeva u mediteranskim krajevima gdje prevladava toplija klima. Kod nas uspjeva u priobalnim područjima, dalmatinskoj zagori te Hercegovini. Šipak je polulistopadna biljka i voli vodopropusno tlo. Plod je pun slatkih ili kiselih sjemenki koje u sebi sadrže po jednu ovalnu koščicu. Bogat je fosforom, kalijem, kalcijem i željezom, a sadrži i vitamin B3 (niacin), te vitamine B1, B2, B6 i…
Kava je tropska biljka, grm ili stablo s plodovima crvenih bobica koje nalikuju trešnji. Grančice kave imaju tipične listove i bijele cvjetove u doba cvatnje. Plod kave ima dvije sjemenke koje su prvo zelene boje, zatim žute do crvene boje i na kraju, kad potpuno dozriju, crne.