Sovići b.b., 88345 Sovići

+387 63 327 720 - Mirjana Torcello

+385 99 4020 425

+387 63 375 602 - Anđelka Stipić

+385 98 9156 219

+387 39 661 511

Kontaktirajte nas

Kozje mlijeko

Kozje mlijeko © Dreamstime

Kozje je mlijeko već dugo na glasu kao prirodni izvor vlage za kožu i sastojak koji je pomlađuje. Iako zapadni čovjek na spomen riječi mlijeko prvo pomisli na kravlje, iznenadili biste se da mlijeko koje se najviše na svijetu konzumira nije kravlje, već kozje. S nutricionističkog stajališta, kozje i kravlje mlijeko su iznimno slični. No, postoje značajne razlike u proteinima i masnim kiselinama. Njihove molekule u kravljem mlijeku su mnogo veće od onih u kozjem, zbog čega osobe koje su osjetljive na laktozu ne mogu probaviti kravlje mlijeo, a nerijetko nemaju tih problema s kozjim. To je i razlog zašto se preporuča da se kozje mljeko uvrsti u formule u prahu za hranjenje dojenčadi.

Konzumacija kozjeg mlijeka sve je popularnija. Odasvud dopiru informacije o njegovim blagodatima, čak i ljekovitosti. Navodno da pomaže kod brojnih tegoba, od čira na želucu, pa do raka.

Kozmetički preparati na bazi kozjeg mlijeka poznati su već stoljećima. Prva trendsetterica svijeta ukazala je na kozmetičke prednosti kozjeg mlijeka. To je bila Kleopatra, koja se u njemu namakala uvjerena da mu duguje svoj izgled i mekoću kože.

Kozje je mlijeko kemijski vrlo slično ljudskoj koži pa se zato od njega tvori nježan i blag sapun koji ujedno izvrsno čisti. Budući da jako vlaži kožu, ona je poslije upotrebe sredstava na bazi kozjeg mlijeka svilenkasta. Osim toga, Vitamin E koji se u njemu nalazi izvrstan je za zdravlje kože. Nekim se prirodnim proizvodima, koji su i sami poznati po blagotvornom učinku na kožu, poput bademovog ulja, dodaje vitamin E – tolika je njegova važnost.

Login to post comments