Sovići b.b., 88345 Sovići

+387 63 327 720 - Mirjana Torcello

+385 99 4020 425

+387 63 375 602 - Anđelka Stipić

+385 98 9156 219

+387 39 661 511

Kontaktirajte nas

Smilje (lat. Helichrysum italicum)

Smilje (lat. Helichrysum italicum) © Dreamstime

Smilje je samonikla biljka priobalnog područja, Dalmatinske zagore i Hercegovine. Vrlo je otporna i nezahtjevna. Kao lijek za rane, poznata je još od davnina, dok ju Francuzi zovu immortelle, što znači besmrtnost. Postoji mnogo vrsta smilja, a najpoznatija vrsta na Sredozemlju je Helichrysum italicum. Smilje cvate u svibnju kad se i sakuplja.

U proizvodnji eteričnog ulja se koriste cvjetovi, dok u fitoterapisje svrhe se koristi cijela biljka. Iako čaj od smilja ima izuzetno ugodan miris, njegov okus je neprivlačan zbog gorkih tvari, phthalide i flavonide.

Eterično ulje smilja je vrlo složenog sastava. Između ostalih sastojaka, sadrži i italidione, skupinu spojeva kojih gotovo da i nema u drugim vrstama bilja. Eterično ulje smilja je izuzetno regenerativno, ali i protuupalno, pa kao takvo, izuzetno je cijenjeno za njegu kože. Ulje potpomaže kod zacjeljivanja rana, opeklina, tretiranja akni, uboda insekata, ožiljaka, psorijaze, ekcema i gljivičnih infekcija.

Izvrsno je za liječenje opeklina od sunca, a u kombinaciji sa uljem sezama, daje izvrsnu zaštitu od oštećivanja stanica prilikom izlaganja sunčevim zrakama.

Eterično ulje smilja i revitalizira kožu, pa se koristi i kao sredstvo u borbi protiv bora i starenja kože, ali i kao izuzetno efikasno sredstvo protiv hematoma i modrica.

Kako je za jedan kilogram eteričnog ulja potrebno otprilike jedna tona cvijeta, to ga čini izuzetno skupim. Tijekom proizvodnje eteričnog ulja nastaje i jako cijenjen hidrolat koji se također koristi kao tonik koji vlaži i umiruje upale te je posebno ugodnog mirisa.

Login to post comments