Sovići b.b., 88345 Sovići

+387 63 327 720 - Mirjana Torcello

+385 99 4020 425

+387 63 375 602 - Anđelka Stipić

+385 98 9156 219

+387 39 661 511

Kontaktirajte nas

Ruzmarin (lat. Rosmarinus officinalis)

Ruzmarin (lat. Rosmarinus officinalis) © Dreamstime

Ruzmarin je jedna od najčešćih aromatičnih biljaka koja se koristi već tisućama godina. To je grmolika samonikla mediteranska biljka, osjetljiva na mraz i hladne uvjete. Cvjeta sitnim blijedo ljubičastim cvijetom, od ožujka do svibnja, iako nije rijetkost da cvjeta i po drugi put u rujnu. Ime ruzmarin je nastalo od latinskih riječi ros=rosa i maris=morska, tako da njegovo ime koje u prijevodu znači “morska rosa”, najviše govori o podneblju iz kojeg dolazi. Ulje ruzmarina se najčešće koristi u kozmetičkoj i parfumskoj industriju, kao i za proizvodnju deterdženata i sapuna.

 Uz djelovanje ruzmarina se vežu mnoge priče i legende, a najpoznatija je ona o vodici mađarske kraljice Elizabete koja je svoje izmučeno tijelo izlječila tako što ga je tretirala mirisnom vodicom od destilata ruzmarina, lavande i metvice. Legenda kaže da je tom svojom čuvenom vodicom toliko uspjela pomladiti svoju kožu da ju je već u 72. godini zaprosio mladi poljski kralj. Čudotvorna vodica je 1370. godine, na dvoru fracuskog kralja Karla V, predstavljena europskoj eliti.

Ružmarin je antiseptik, antireumatik, neurotonik, stimulans i kozmetik. Jako potiče arterijsku cirkulaciju pa je koristan za tretiranje slabe cirkulacije, ali i uklanjanje celulita. Eterično ulje ruzmarina je blijedožute boje, svježeg kamforastog mirisa. Kupke sa ružmarinovim uljem se preporučuju reumatičnim bolesnicima.

Molim prijavite se ako želite komentarati