Sovići b.b., 88345 Sovići

+387 63 327 720 - Mirjana Torcello

+385 99 4020 425

+387 63 375 602 - Anđelka Stipić

+385 98 9156 219

+387 39 661 511

Kontaktirajte nas

Jasmin (lat. Jasminum sp.)

Jasmin (lat. Jasminum sp.) © Dreamstime

Jasmin je zimzeleni grm sa izduženim listovima i bijelim cvjetovima poznatim po osebujnom mirisu. Red Jasminum se sastoji od skoro tristo vrsta. Cvjeta od srpnja do listopada ili od kolovoza do rujna kad cvjetovi imaju najizraženiji miris. Iako nema toliko izražena ljekovita svojstva poput nekih biljaka o kojima smo ovdje pisali, jasmin se u kozmetici koristi najviše zbog svojeg opojnog i blagog mirisa i kao takav je biljka od koje se već tisućama godina izrađivaju pomade i parfemi.

Obzirom da klasičnom parnom destilacijom iz cvijeta jasmina nije moguće dobiti eterično ulje jer se sastojci raspadnu pri visokim temperaturama, u stara vremena bi se cvjetovi jasmina potapala u svinjsku mast odakle bi se vadili tek kad bi se mast zasitila mirisom, a onda bi se takva mast dalje koristila za izradu pomada.

U današnje vrijeme se iz jasmina ekstrakcijom heksanom ili ugljičnim dioksidom dobiva tzv. apsolut, kad ti spojevi na sebe vežu eterično ulje jasmina i sigurni su za uporabu.

Jasmin je poznat zbog umirujućeg djelovanja na psihu, ali i zbog svojih afrodizijačkih svojstava. Djeluje antidepresivno i kao takav se često nalazi u ponudi aromaterapije.

Molim prijavite se ako želite komentarati